Prizma nekretnine
Naslovna strana email
Prizma

Prizma nekretnine

Krediti:posredovanje u kupoprodaji nepokretnostiposredovanje
u prodaji montažnih kućaposredovanje u
iznajmljivanju nepokretnosti


Prizma Nekretnine
Save Kovačevića 7/2
Tržni Centar - Fontana
35250 Paraćin

Tel/Fax: 035 571 412
Mobtel: 064 11 63 172
e-mail: prizma.nekretnine@gmail.com

Dobrodošli na stranu posvećenu stambenim kreditima!

Prizma-nekretnine je u proteklom periodu realizovala više stambenih kredita. Uspostavili smo korektne odnose i poslovnu saradnju s bankama koje imaju ekspoziture u Paraćinu. Ukoliko želite da i vi dođete do svog doma uz pomoć stambenog kredita, javite nam se. Pomoći ćemo vam da pronađete adekvatnu nekretninu i povezati vas sa bankarskim službenicima koji će vam pružitu punu pažnju i pomoć. Nadamo se da ćemo vam odgovorima na pitanja postavljena na ovoj strani bar malo pomoći da uđete u temu stambenih kredita. Ipak, najtačnije informacije u trenutku kad želite da podignete stambeni kredit vam jedino banke mogu dati.

Koji su osnovni uslovi koje moram da zadovoljim da bi mi stambeni kredit bio odobren?

Kreditni parametri

Ispunjenje

Lica sa državljanstvom Republike Srbije (koja imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije)

Da

Godine života (minimum 23, maksimum 65 godina sa danom završetka otplate kredita)

Da

Pozitivna ocena Kreditnog biroa

Da

Zaposlenje na neodređeno vreme

Da

Radni staž
(najmanje 6 meseci na kod poslednjeg poslodavca)

Da

Kreditna sposobnost (daje je banka)

Da

Koju banku da izaberem?

Ukoliko ispunjavate gore navedene osnovne uslove, sledeći korak je služba stambenih kredita u banci u kojij imate otvoren račun. Obratite im se sa pitanjem da li ste kreditno sposobni, i koji je maksimalni iznos kredita koji možete (na osnovu vaših/porodičnih primanja) da dobijete. Već sa tom informacijom nam se možete obratiti kako bismo vam dali informaciju o stanju na tržištu nekretnina. Posetite i druge banke, dajte im iznos kredita koji planirate, i tražite da vam sračunaju koliko bi vas takav kredit “koštao” kod njih. Tako ćete moći da imate uporedni pregled ponuda banaka, koje se često razlikuju, i na toj razlici se može uštedeti.

 Da li je moguće promeniti banku koja daje kredit za vreme njegovog trajanja?

Jeste. Imajte na umu da u ovakvim situacijama banke donose odluku u svakom konkretnom slučaju. Kakvu nekretninu mogu da kupim putem stambenog kredita? Svaki stan može biti predmet realizacije stambenog kredita. Obično banke limitiraju donju granicu kredita na vrednost od 10.000 eur.


 Da li nekretnina mora biti uknjižena da bi se stabeni kredit realizovao?

Ne mora. Ipak, poželjno je da bude. Uknjižena nekretnina će vam omogućiti brže i lakše dobijanje kredita, pod najpovoljnijim uslovima u datom trenutku. Budući da je dve trećine nekretnina u Srbiji neuknjiženo, banke su morale da otvore tržište stambenih kredita i ka ovakvim nekretninama. Nažalost, zbog procene banaka da su ovakve investicije visoko rizične, kamate za ovakve kredite mogu da budu i duplo veće u odnosu na kredite za uknjižene nekretnine. Ipak, u poslednje vreme je jako vidljiv trend smanjenja koštanja kredita na neuknjižene nekretnine.

 Koliko traje kompletna procedura?

To najvećim delom zavisi od procedure banke koju izaberete, kao i od same nekretnine - vlasniku koji nema kompletnu dokumentaciju će sigurno biti potrebno određeno vreme da je pribavi. Obično procedura traje od 20 do 60 dana. Naravno, trebalo bi računati i s vremenom koje ćete izdvojiti za razgledanje nekretnina.

 Da li moram da stavim hipoteku isključivo na stan koji kupujem?

Ne morate. Hipoteka se može staviti na neku drugu nekretninu u vlasništvu nekog iz kruga porodice. Roditelja, na primer.

 Da li je moguće dobiti kredit na stan u izgradnji?
Jeste. Pojedine banke odobravaju kredite za stanove u objektima koji su 90% završeni. Naravno, potrebno je da investor ima kompletnu dokumentaciju - da je gradnja legalna. Kredit na stan u izgradnji se može dobiti i u banci kod koje je investitor gradnje podigao kredit za izgradnju, ili je s tom bankom formirao zajedničko preduzeće koje gradi objekat. U tom slučaju procenat završenosti objekta nije bitan.